Tuesday, January 29, 2013

COMPUTER AWARENESS PRACTICE QUESTIONS SET 1


1. In a network, the computer that stores the files and process the data is named as
a) Server
b) Terminal
c) Modem
d) All of the above

2. Viruses are called that because
a) They are viruses
b) They can copy themselves and spread
c) Both (a) and (b)
d) None of the above

3. Which of the can't spread virus
a) An e-mail with attachment
b) A plain text mail
c) Downloading files over the web
d) None of the above

4. There is a new anti-virus software update available, when it is downloaded to your computer
a) Everyday
b) Only in the night
c) When you next switch on your computer
d) All of the above

5. Numbers are stored and transmitted inside a computer in
a) Binary form
b) ASCII code form
c) Alphabets form
d) Numerical form

6. CPU capacity can be measured in
a) BPS
b) MIPS
c) MHz
d) MPI

7. MPIS stands for
a) Million Instructions Per Second
b) Million Instructions Per Season
c) Monthly Instructions Per Second
d) Million Inputs Per Second

8. LAN speeds are measured in
a) BPS
b) KBPS
c) MBPS
d) MIPS

9. Modem speeds are measured in
a) BPS
b) KBPS
c) MBPS
d) MIPS

10. BPS stands for
a) Bits Per Second
b) Bits Per Season
c) Bytes Per Second
d) Bits Per System

11. In processing cheques which of the following I/O techniques have banks traditionally followed?
a) OCR
b) MICR
c) Barcode
d) VRT

12. What is object of UPS?
a) Using for storage
b) To increase the speed of a computer
c) Provides backup power
d) All of the above

13. QWERTY is used with reference to
a) Monitor
b) Printer
c) Keyboard
d) Mouse

14. "Zipping" a file means
a) Encrypting the message
b) Compressing the message
c) Transfer the message
d) All of the above

15. Integrated Circuits (IC) chips used in computers are made with
a) Gold
b) Silver
c) Silicon
d) Coper

16. What is the Super Computer developed in India
a) CRAY
b) PARAM
c) Both (a) and (b)
d) None of the above

17. Which of the following is different from other
a) Internet
b) Windows
c) Unix
d) Linux

18. What is the full form of WWW?
a) World Wide Web
b) World With Web
c) Work Wide Web
d) World Wide Wet

19. Which of the following Command is required to reboot the computer
a) CTRL+ALT+DEL
b) CTRL+ALT+TAB
c) CTRL+ALT+SHIFT
d) CTRL+SHIFT+DEL

20. Select the ODD one
a) Operating system
b) Interpreter
c) Compiler
d) Assembler

21. PC stands for
a) Practical Computer
b) Personal Computer
c) Private Computer
d) Personal Contact

22. The computer code for interchange of information between terminals is
a) BCDIC
b) BCD
c) ASCII
d) None of the above

23. The retrieval of information from the computer is defined as
a) Data processing
b) Input
c) Output
d) All of the above

24. Which one of the following is NOT a computer language?
a) MS-Excel
b) BASIC
c) COBOL
d) C++

25. "C" is
a) A letter
b) A word
c) A language
d) An alphabet

26. Difference Engine invented by
a) Charles Babbage
b) John McCarthy
c) Pascal
d) Newton

27. First generation computer systems used
a) Transistors
b) Vacuum Tubes
c) Both (a) and (b)
d) None of the above

28. A byte is made up of
a) Eight bytes
b) Eight binary digits
c) Two binary digits
d) Two decimal points

29. Doing research by using an on-line database instead of a printed set of similar information offers which of the following advantage
a) More current information
b) Easier to understand
c) Better charts
d) None of the above

30. Software programs that allow you to legally copy files and give them away at no cost are called which of the following
a) Time sharing
b) Public domain
c) Shareware
d) None of the above

31. The term that we use to describe physical components of the system
a) Hardware
b) Input
c) Software
d) None of the above

32. Which of the following is used to indicate the location on the computer monitor
a) Mouse
b) Cursor
c) Both (a) and (b)
d) None of the above

33. Mr. Saketh needs to design invitation card. What type of computer program is suitable?
a) MS-Word
b) Desktop Publishing
c) Simulation
d) None of the above

34. Which combination of keys needs to be pressed to make a percent sign?
a) Shift+2
b) Shift+3
c) Shift+4
d) Shift+5

35. What process should be used to recall a document saved previously?
a) Copy
b) Save
c) Retrieve
d) Enter

36. What term applies to a collection of related records in a database?
a) Field
b) File
c) Both (a) and (b)
d) None of the above

37. How are data organized in a spreadsheet?
a) Rows and Columns
b) Boxes
c) Tables
d) None of the above

38. Which of the following mode we use to deliver e-mail
a) Postal
b) Courier
c) Computer
d) Fax

39. VIRUS stands for
a) Vital Information Recourse Under Siege
b) Vital Information Reason Under Siege
c) Vital Information Recourse Under System
d) Virus Information Recourse Under Siege

40. ------ Is known as unauthorized access into others system
a) Hacking
b) Encryption
c) Decryption
d) None of the above

ANSWERS:

11. b 12. c 13. c 14. b 15. c 16. b 17. a 18. a 19. a
20. a 21. b 22. c 23. c 24. a 25. c 26. a 27. b 28. b
29. a 30. b 31. a 32. b 33. b 34. d 35. c 36. b 37.a
38. c 39. a 40. a

No comments: