Tuesday, January 29, 2013

BANK EXAM COMPUTER AWARENESS PRACTICE QUESTIONS SET 2



1. A framwork in which circuit boards can be mounted is...
(A) Switch circuit
(B) Chip
(C) Card cage
(D) Bar code
(E) None of these
Answer: (C)

2. A convolutional code that is prone to catastrophic error propagation is...
(A) Mnemonics
(B) Gray code
(C) machine code
(D) Catastrophic code
(E) None of these
Answer: (D)

3. Which one of the following input device is user-programmable?
(A) Dumb terminal
(B) Smart terminal
(C) VDT
(D) Intelligent terminal
(E) None of these
Answer: (D)

4. The barcode which is used on all types of items, is read by a scanning device directly into the computer. What is the name of this scanning device?
(A) Laser scanner
(B) Wand
(C) OCR
(D) MICR
(E) None of these
Answer: (A)

5. A Plastic card similar to a credit card but having some memory and a microprocessor embedded within it is
(A) Punched paper tape
(B) Chip card
(C) Card punch
(D) Magnetic tape
(E) None of these
Answer: (B)

6. The category of operating system that you most likely have running on your PDA computer is a ____________ operating system.
(A) real-time
(B) single-user, single-task
(C) single-user, multi-task
(D) multi-user, multi-task
(E) None of these
Answer: (B)

7. Which of the following is an example of a real-time operating system?
(A) Lynx
(B) MS DOS
(C) Windows XP
(D) Symbian
(E) None of these
Answer: (A)

8. A real-time operating system is most likely to be used for which of the following tasks?
(A) Controlling access to a shared printer in a network
(B) Ensuring that the system clock works correctly on a server
(C) Managing the access to system files in a laptop computer
(D) Controlling the fuel injection system of an automobile engine
(E) None of these
Answer: (D)


9. An essential difference between the operating system that runs a typical desktop computer and the operating system that runs a typical PDA is that
(A) the desktop OS has a graphical user interface whereas the PDA OS does not
(B) the desktop OS can run several programs simultaneously whereas the PDA OS cannot
(C) the desktop OS manages hardware resources whereas the PDA OS does not
(D) the desktop computer has an OS whereas a PDA does not
(E) None of these
Answer: (B)

10.To set a register or counter to the all-zero-state is...
(A) Rerun
(B) Reset
(C) Remote
(D) Release
(E) None of these
Answer: (B)

11.A set of information that defines the status of resources allocated to a process is...
(A) Process control
(B) ALU
(C) Register Unit
(D) Process description
(E) None of these
Answer: (D)

12. A family of polynomial block codes designed to correct burst errors is known as
(A) Bar codes
(A) Gray codes
(C) Fire codes
(D) mnemonics codes
(E) None of these
Answer: (C)

13. The MS-DOS operating system is a
(A) graphical user interface, single-tasking operating system
(B) graphical user interface, multi-tasking operating system
(C) command-driven interface, single-tasking operating system
(D) command-driven interface, multi-tasking operating system
(E) None of these
Answer: (C)

14. Which of the following was an early desktop operating system that included an integrated graphic user interface with point-and-click features?
(A) MS-DOS
(B) Mac OS
(C) Unix
(D) Gnome
(E) None of these
Answer: (B)

15.CD-ROM can store upto ____ MB of data
(A) 600 MB
(B) 400 Floppy disk
(C) 320 MB
(D) Both (A) and (B)
(E) None of these
Answer: (D)

16. The most recent version of the Mac OS is based on the ____________ operating system
(A) Windows
(B) Linux
(C) Unix
(D) CMOS
(E) None of these
Answer: (C)

17. The ____________ operating system was initially created in the early 1970s at AT&T’s Bell Labs.
(A) Linux
(B) DOS
(C) Unix
(D) GNU
(E) None of these
Answer: (C)

18. The essential difference between an operating system like Linux and one like Windows is that
(A) Windows can run with an Intel processor, whereas Linux cannot
(B) Linux is proprietary, whereas Windows is not
(C) any programmer can modify Linux code, which is not permitted with Windows
(D) there are multiple versions of Linux, but only one version of Windows
(E) None of these
Answer: (C)

19. Which of the following is NOT an advantage of open-source operating systems over proprietary versions?
(A) Free use and distribution
(B) Availability of technical support
(C) Availability of source code
(D) Ability to modify code
(E) None of these
Answer: (B)

20. Use of icons and windows are characteristic of a ________ interface
(A) command-driven
(B) windows-oriented
(C) graphical-user
(D) menu-driven
(E) None of these
Answer: (C)

22. The invention of the slide rule is attributed to ...
(A) Babbage
(B) Oughtred
(C) Pascal
(D) Napier
(E) None of these
Answer: (B)

23. The main purpose of the offline device is...
(A) To reduce the no.of operator errors in recording data
(B) To save computer time
(C) To save floor space in the cimputer centre
(D) All of the above
(E) None of these
Answer: (B)

24. The ability of an operating system to control the activities of
multiple programs at the same time is called
(A) multitasking
(B) multi-processing
(C) multi-operating
(D) multi-paging
(E) None of these
Answer: (A)

25.A computer assisted method for the recording and analysing of existing hypothetical systems is known as
(A) Distributed processing
(B) Data transmission
(C) Data link
(D) Data flow
(E) None of these
Answer: (D)

No comments: