Friday, May 10, 2013

MARCH MONTH CURRENT AFFAIRS QUESTIONS


1. Which organisation launched the highly successful Chandrayaan-1 lunar mission in October 2008?
a) Liquid Propulsion Systems Centre
b) National Mesosphere Stratosphere-Troposphere Radar Facility
c) National Remote Sensing Agency
d) Indian Space Research Organisation
Answer: (d) Indian Space Research Organisation

2. Population of which species Increased in Kaziranga National Park despite poaching, according to the recent census which ended on 26 March 2013?
a) Great One-horned Rhinoceros
b) The Bengal Tiger
c) The Black Buck
d) Giant Alligator
Answer: (a) Great One-horned Rhinoceros

3. In the last week of March 2013, two new ______ species called Enyalioides were discovered from Cordillera Azul National Park. Fill in the blank with an appropriate option.
a) Chameleon
b) Wild Ants
c) Woodlizard
d) Butterflies
Answer: (c) Woodlizard

4. India and the US in the Month of March 2013 agreed for cooperation on future missions to _________ and __________ after successful collaboration in Chandrayaan-1 lunar mission. Fill in the blanks with appropriate options.
a) Moon and Mars
b) Mars and Pluto
c) Moon and Mercury
d) Mercury and Mars
Answer: (a) Moon and Mars

5. Name the two Enyalioides species which were discovered from Cordillera Azul National Park in the last week of March 2013.
a) Enyalioides Shaughnessy and Enyalioides Laticeps
b) Enyalioides Azulae and Enyalioides Binzayedi
c) Enyalioides Oshaughnessyi and Enyalioides Shaughnessy
d) Enyalioides Azulae and Enyalioides Laticeps
Answer: (b) Enyalioides Azulae and Enyalioides Binzayedi


6. Which International Hockey team won the Sultan Azlan Shah Hockey Tournament title for the seventh time on 17 March 2013 by defeating Malaysia?
a) Australia
b) South Korea
c) Pakistan
d) India
Answer: (d) Australia

7. Name the leading International tennis player who won Indian Wells BNP Paribas Open 2013 on 17 March 2013.
a) Roger Federer
b) David Ferrer
c) Rafael Nadal
d) Andy murray
Answer: (c) Rafael Nadal

8. Which International Cricket team won the fourth and the final test against Australia, at Feroz Shah Kotla Stadium, Delhi to claim the series by 4-0?
a) India
b) Pakistan
c) Bangladesh
d) South Africa
Answer: (a) India

9. Which International Golf player won the third PGA Tour title 2013, Arnold Palmer Invitational at Bay Hill Club & Lodge; Orlando, Florida on 25 March 2013.
a) Tiger Woods
b) Mike Brannan
c) Gay Brewer
d) Charles Coe
Answer: (a) Tiger Woods

10. Name the Sri lankan Cricket Player who was named as the captain of the Pune Warriors India for Indian Premier League (IPL) Season 6 which will begin from 3 April 2013.
a) Angelo Mathews
b) Ajantha Mendis
c) Kumar Sangakkara
d) Mahela Jayawardene
Answer: (a) Angelo Mathews

11. NASA's Swift satellite in the Month of March 2013 discovered one of the youngest-known supernova remnants. What is the age of these supernova remnants?
a) Less than 2500 years old
b) 2500 years old
c) 3000 years old
d) Less than 3000 years old
Answer: (a) Less than 2500 years old

12. A team of researchers discovered abundant active bacteria community in the deepest spot of the
Earth. What is the name of deepest point on Earth?
a) Mariana Trench
b) Mariana Islands
c) The Challenger Deep
d) None of these
Answer: (c) The Challenger Deep

13. Astronomers at the Herschel space observatory in the Month of March 2013 found some of the
youngest stars ever seen in the Universe. What were these youngest stars called?
a) Dwarf Stars
b) Protostars
c) Minute Stars
d) Young Stars
Answer: (b) Protostars

14. An unknown huge radio galaxy was discovered by an international team of astronomers in the
month of March 2013. Which telescope was used to discover this radio galaxy?
a) ASTRON
b) MSSS
c) All-sky model
d) LOFAR
Answer: (d) LOFAR

15. Mass death of which species occurred on the beach in Coronel city, around 530 km from Santiago,
Chile, in the third week of March 2013 likely because of the power generation plants- Bocamina 1 and
2 as well as Colbun?
a) Blue Whales
b) Crabs
c) Prawns
d) Turtles
Answer: (c) Prawns

16. The World Bank in the month of March 2013 barred which company from doing any business with
it or the projects funded by it for a period of six months?
a) Punj Lloyd Group
b) Lanco Infratech Limited
c) Larsen & Toubro
d) IVRCL Infrastructures & Projects Ltd
Answer: (c) Larsen & Toubro

17. The Foreign Investment Promotion Board (FIPB) on 6 March 2013 cleared the investment proposal of which Malaysian budget carrier to launch the new airline along with Tata Group and Arun Bhatia's Telestra Tradeplace?
a) Cebu Pacific
b) AirAsia
c) JetStar
d) Tiger Airways
Answer: (b) AirAsia

18. Which confectionary giant was slapped with a notice demanding 250 crore Rupees by the Directorate General of Central Excise Intelligence on the grounds of excise duty evasion?
a) Cadbury India Ltd
b) Wrigley India
c) Lotte India
d) Perk India Ltd
Answer: (a) Cadbury India Ltd

19. Which telecom company in the month of March 2013 launched high quality voice service for its subscribers in Kenya, Rwanda, Malawi and Nigeria in the African sub-continent?
a) Vodafone
b) Reliance
c) Idea Cellular
d) Bharti Airtel
Answer: (d) Bharti Airtel

20. Microsoft launched the new version of which software for the businesses running in India? This
software will facilitate sharing the data seamlessly across the computers and mobiles with the help of
cloud computing technology.
a) MS Office 2009
b) MS Office 365
c) MS Office 2013
d) MS Office 2010
Answer: (b) MS Office 365

21. Which country on 12 March 2013 claimed to have become the first in the world to extract the natural gas from frozen methane hydrate successfully off the central coast?
a) China
b) US
c) Canada
d) Japan
Answer: (d) Japan

22. Which country announced the worst-ever drought in 30 years in its entire North Island?
a) The United States of America
b) New Zealand
c) Canada
d) South Africa
Answer: (b) New Zealand

23. Methane Hydrate, also known as Methane clathrates are a kind of frozen confinements of
molecules of _________ and Methane. Fill in the blank with an appropriate option.
a) Carbon Dioxide
b) Hydrogen
c) Water
d) Hydrocarbons
Answer: (c) Water

24. What led to worst-ever drought in 30 years in the entire North Island of the New Zealand?
a) Deforestation
b) Climate Change
c) Depleting water resources
d) Global Warming
Answer: (d) Global Warming

25. Which body is conducting the survey of gas field in the main island of Japan in Nankai Trough
where extraction of natural gas from frozen methane hydrate was done successfully?
a) Japan Oil, Gas and Metals National Corporation (JOGMEC)
b) Ministry of State for the Corporation in Support of Compensation for Nuclear Damage
c) Ministry of State for Ocean Policy
d) Ministry of State for Science and Technology Policy
Answer: (a) Japan Oil, Gas and Metals National Corporation (JOGMEC)

26. Samsung, the South Korean giant launched which device in Manhattan's Radio City Music Hall at
Unpacked Events 2013 on 14 March 2013?
a) Samsung Tab 3
b) Samsung Galaxy Camera
c) Samsung Grand 2
d) Samsung Galaxy S4
Answer: (d) Samsung Galaxy S4

27. Which direct broadcast satellite television provider in the month of March 2013 launched Video on Demand service for its Tata Sky+ HD subscribers?
a) Tata Sky
b) Airtel Live
c) Videocon DTH
d) Dish TV
Answer: (a) Tata Sky

28. Where did Welspun Energy on 12 March 2013 commissioned Asia’s largest solar power project of 50 MW?
a) Alwar, Rajasthan
b) Chittorgarh, Rajasthan
c) Jodhpur, Rajasthan
d) Dungarpur, Rajasthan
Answer: (c) Jodhpur, Rajasthan

29. Which company on 11 March 2013 acquired two gaming companies, Funnel Japan in Japan and
Busan in South Korea?
a) Airtel Games
b) SEGA Games
c) Techno Trax Games
d) Reliance Games
Answer: (d) Reliance Games

30. For what purpose did The Rajasthan State Industrial Development and Investment Corporation
(RIICO) signed a Memorandum of Understanding (MoU) with South Korean Trade Promotion Agency (KOTRA) on 11 March 2013 in New Delhi?
a) For setting up Rajasthan State Industry
b) For setting up Korean Industrial Zone
c) For setting up Trade Promotion Zone
d) None of these
Answer: (b) For setting up Korean Industrial Zone

31. Researchers working on the accurate calculation of the distance of Milky Way to the nearest galaxy
found the exact distance to our nearest galaxy, Large Magellanic Cloud (LMC). What is the exact distance?
a) 163000 light years
b) 175000 light years
c) 183000 light years
d) 150000 light years
Answer: (a) 163000 light years

32. Which country ranked first on list of countries which distribute spam all over the world, according
to new report of SophosLabs?
a) China
b) India
c) US
d) Spain
Answer: (c) US

33. Which research centre announced that it was developing the largest magnet of the world? This largest magnet would weigh 50000 tons.
a) CERN, Geneva
b) Bhabha Atomic Research Centre, India
c) NASA, US
d) Neutrino Observatory, India
Answer: (b) Bhabha Atomic Research Centre, India

34. According to the study conducted by University of Minnesota in the first week of March 2013,
which species of Africa would decline to almost extinction over the period of coming 20-40 years if
conservation measures were not undertaken?
a) Elephants
b) Wild Cat
c) Wild Lizard
d) Wild Lion
Answer: (d) Wild Lion

35. Which compost plant became first in India to receive carbon credits worth 25 lakh rupees from the
United Nations Framework Convention on Climate Change?
a) Okhla Compost Plant
b) ROTOPALA Composting Plant
c) Mumbai Compost Plant
d) Kanpur Composting Plant
Answer: (a) Okhla Compost Plant

36. By what basis point, the Reserve Bank of India (RBI) on 19 March 2013 cut the repo rate in its
mid-quarter review of the monetary policy.
A. 25 basis Point
B. 50 Basis Point
C. 15 basis point
D. 35 basis point
Answer: (A) 25 basis Point

37. The Cabinet Committee on Investment (CCI) on 21 March 2013 cleared Reliance Industries' (RIL)
KG-D6 and NEC-25 blocks for________________
A. Oil and Gas Exploration
B. Oil and Gas Engineering
C. Oil and Gas Filtration
D. Oil and Gas Production
Answer: (A) Oil and Gas Exploration

38. Name the Place where Commercial production of Aishwarya Oil Field at has started on 23 March 2013.
A. Rajasthan
B. Tamil Nadu
C. Orissa
D. Andhra Pradesh
Answer: (A) Rajasthan

39. As per RBI mid-quarter review of the monetary policy, the reverse repo rate changed from the earlier 6.5 Percent. What is the new Reverse repo rate?
A. 6.5 Percent
B. 5.5 Percent
C. 6.7 Percent
D. 6.75 Percent
Answer: (D) 6.75 Percent

40. Security Printing and Minting Corporation of India Limited (SPMCIL) signed the Memorandum of Understanding (MoU) with the Department of Economic Affairs (DEA), Ministry of Finance on 25 March 2013. What is the set ambitious Sales target made by the Company in 2013-14 fiscal year?
A. 3407 Crore Rupees
B. 3510 Crore Rupees
C. 3210 Crore Rupees
D. 3256 Crore Rupees
Answer: (A) 3407 Crore Rupees

41. Which Team won the General Sparrow Centenary Polo Cup-2013 played at Jaipur Polo Ground on
2 March 2013 by defeating Sailors team?
a) Sona Polo Team
b) Jaipur Riders
c) Elestina Gold Team
d) Garcha polo team
Answer: (a) Sona Polo Team

42. Which top seeded tennis player Defeated David Ferrer to Win ATP Mexican Open 2013 Tennis
Tournament?
a) Rafael Nadal
b) Roger Federer
c) Novak Djokovic
d) Mahesh Bhupati
Answer: (a) Rafael Nadal

43. Name the Female Indian Cyclist won a Bronze medal in the final of women's juniors of 500m cycle
event in Asian Cycling Championship on 7 March 2013 in New Delhi.
a) Kamaljeet Sandhu
b) Neha Agarwaal
c) Poulomi Ghatk
d) Deborah
Answer: (d) Deborah

44. Which Indian female veteran golfer, on 6 March 2013 won her second title in the fourth leg of
Hero Women`s pro golf tour 2013 in Mumbai.
a) Smriti Mehra
b) Sharmila Nicollet
c) Ankita Das
d) Saba anjum Karim
Answer: (a) Smriti Mehra

45. Which female top seeded Badminton player won the women’s singles title in the All England
Open Badminton Championships 2013 at the National Indoor Arena, Birmingham, England on 10
March 2013?
a) Tine Baun
b) Saina Nehwal
c) Jwala Dutta
d) Ashwini Ponaapa
Answer: (a) Tine Baun

46. The US Food and Drug Administration (USFDA) lifted import alert on the Hyderabad-based
antibiotics facility of which leading pharmaceutical research company of India?
a) Ranbaxy
b) Aurobindo Pharma
c) Cadila Healthcare
d) Glenmark Pharmaceuticals
Answer: (b) Aurobindo Pharma

47. Which feature was added by Google to its Google Play India Page which allows you to download or rent movies?
a) Google Play Movies
b) Play My Movie
c) Rent a Movie
d) Watch My Movie
Answer: (a) Google Play Movies

48. Which largest education company of India, on 26 March 2013 announced completion of the sale of
its entire 50% stake in Eurokids International Limited?
a) IndiaCan
b) Oxfam India
c) Everonn Education limited
d) Educomp Solutions Ltd
Answer: (d) Educomp Solutions Ltd

49. Which insurance giant was fined 30 million Pound by the Financial Services Authority (FSA) over AIA bid in March 2013?
a) ICICI Lombard
b) Reliance Insurance
c) Prudential
d) AIG Vyasya
Answer: (c) Prudential

50. Apple in the month of March 2013 bought which indoor GPS mapping firm for 20 million dollars?
a) BlueNav
b) DirectRoute
c) wifiSLAM
d) Topo
Answer: (c) wifiSLAM

51.The US Food and Drug Administration (USFDA) lifted import alert on the Hyderabad-based
antibiotics facility of which leading pharmaceutical research company of India?
a) Ranbaxy
b) Aurobindo Pharma
c) Cadila Healthcare
d) Glenmark Pharmaceuticals
Answer: (b) Aurobindo Pharma

52. Which feature was added by Google to its Google Play India Page which allows you to download or rent movies?
a) Google Play Movies
b) Play My Movie
c) Rent a Movie
d) Watch My Movie
Answer: (a) Google Play Movies

53. Which largest education company of India, on 26 March 2013 announced completion of the sale of
its entire 50% stake in Eurokids International Limited?
a) IndiaCan
b) Oxfam India
c) Everonn Education limited
d) Educomp Solutions Ltd
Answer: (d) Educomp Solutions Ltd

54. Which insurance giant was fined 30 million Pound by the Financial Services Authority (FSA) over AIA
bid in March 2013?
a) ICICI Lombard
b) Reliance Insurance
c) Prudential
d) AIG Vyasya
Answer: (c) Prudential

55. Apple in the month of March 2013 bought which indoor GPS mapping firm for 20 million dollars?
a) BlueNav
b) DirectRoute
c) wifiSLAM
d) Topo
Answer: (c) wifiSLAM

56. Which organisation launched the highly successful Chandrayaan-1 lunar mission in October 2008?
a) Liquid Propulsion Systems Centre
b) National Mesosphere Stratosphere-Troposphere Radar Facility
c) National Remote Sensing Agency
d) Indian Space Research Organisation
Answer: (d) Indian Space Research Organisation

57. Population of which species Increased in Kaziranga National Park despite poaching, according to the recent census which ended on 26 March 2013?
a) Great One-horned Rhinoceros
b) The Bengal Tiger
c) The Black Buck
d) Giant Alligator
Answer: (a) Great One-horned Rhinoceros

58. In the last week of March 2013, two new ______ species called Enyalioides were discovered from
Cordillera Azul National Park. Fill in the blank with an appropriate option.
a) Chameleon
b) Wild Ants
c) Woodlizard
d) Butterflies
Answer: (c) Woodlizard

59. India and the US in the Month of March 2013 agreed for cooperation on future missions to
_________ and __________ after successful collaboration in Chandrayaan-1 lunar mission. Fill in the
blanks with appropriate options.
a) Moon and Mars
b) Mars and Pluto
c) Moon and Mercury
d) Mercury and Mars
Answer: (a) Moon and Mars

60. Name the two Enyalioides species which were discovered from Cordillera Azul National Park in the
last week of March 2013.
a) Enyalioides Shaughnessy and Enyalioides Laticeps
b) Enyalioides Azulae and Enyalioides Binzayedi
c) Enyalioides Oshaughnessyi and Enyalioides Shaughnessy
d) Enyalioides Azulae and Enyalioides Laticeps
Answer: (b) Enyalioides Azulae and Enyalioides Binzayedi

1) Who is selected for the prestigious Jnanpith award for the year 2012?
Ans. Ravuri Bharadhwaja for his contributions to Telugu literature.

2) Recently, who was re-elected for a second term as IAEA Chief?
Ans. Yukiya Amano

3) Where was India‟s first all Women Post Office inaugurated recently?
Ans. New Delhi

4) Who scored the fastest debut century in test cricket recently?
Ans. Shikhar Dhawan
5) Malala Yousafzai has recently signed a deal to publish her autobiography. Name the title?
Ans. I Am Malala

6) Indian President was the Chief Guest at the Independence Day celebrations ofwhich country during March 2012?
Ans. Mauritius

7) Who has been elected as the new Pope of the Catholic Church?
Ans. Jorge Mario Bergoglio from Argentina & he has chosen the name "Francis‟

8) Which film was adjudged best feature filmin the 60th National Film Awards?
Ans. Paan Singh Tomar (Hindi) directed by Tigmanshu Dhulia

9) The 5th BRICS summit was recently held at?
Ans. Durban, South Africa (March 26-27).The member states of BRICS are Brazil, Russia, India, China and South Africa.

10) The code name given to the entire plan of the execution of Afsal Guru, the parliament attack convict:
Ans. Operation Three Star

11) Which country will host ICC World T20 2014?
Ans. Bangladesh

12) Who is elected as the President of Venezuela recently?
Ans. Nicolas Maduro

13) The President of Bangladesh who passed away recently?
Ans. Zillur Rahman

14) Who are the three personalities recently selected by the Indian Parliamentary Group for the Outstanding Parliamentarian Award?
Ans. Arun Jaitley (2010), Karan Singh (2011) and Sharad Yadav (2012)

15) Which team won the Santosh Trophy Football tournament 2013 held in Kerala?
Ans. Services

16) Who was honoured with Indira Gandhi Peace Prize recently?
Ans. Ela Bhatt, founder of the Self Employed Women‟s Association (SEWA), was presented with the Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmament and Development for the year 2011 by the President of India, Pranab Mukherjee.

17) Who was crowned the Femina Miss India 2013?
Ans. Navneet Kaur Dhilon

18) When is the First International Happiness Day celebrated?
Ans. 20th March 2013

19) Who is chosen for Saraswati Samman award 2013?
Ans. Sugathakumari (Malayalam Poet)

20) Which former British Prime Minister popularly known as the "Iron Lady‟passed away on April 8?
Ans. Margaret Thatcher. She was the longest serving British prime minister (1979-1990) of the 20th century and is the only woman to have held the office.

21. Who is the winner of Australian Open 2013 Women's title ?
Answer: Victoria Azarenka

22. Who is the winner of Australian Open 2013 men's title ?
Answer: Novak Djokovic

23. Who is the chief guest of 2013 Pravasi Bharatiya Divas ?
Answer: Rajkeswur Purryag, President of Mauritius (Held in Kochi)

24. Who is the chief guest of republic day 2013 ?
Answer: Jigme Khesar Namgyal Wangchuck, King of Bhutan

25. Who is first female President of South Korea ?
Answer: Park Guen-hye

26. Who is the first female Chief Justice of Sri Lanka ?
Answer: Shirani Bandaranayake (recently impeached)

27. Who is the winner of DSC Prize for South Asian Literature 2013 ?
Answer: Jeet Thayil (book - Narcopolis)

28. Which is the Longest Railway Tunnel in India?
Answer: Pir Panjal Railway Tunnel (Banihal railway tunnel)

29. Where did the World Economic Forum annual meeting held ?
Answer: Davos, Switzerland

30. Who has been conferred won Keerthi Chakra (the second highest among peace time gallantry awards of the country) ?
Answer: Major Anoop Joseph

31. Which Indian scientist conferred with China's top science award ?
Answer: CNR Rao

32. Who is the winner of Ranji Trophy 2012-2013 ?
Answer: Mumbai

33. Which country recently test fired Hatf-9 (Nasr) missile ?
Answer: Pakistan

34. Who is the new Chairman of Lalit Kala Akademi ?
Answer: Kalyan Kumar Chakravarty

35. Who is the new President of Sahitya Akademi ?
Answer: Dr. Vishwanath Prasad Tiwari

36. Who is appointed as the next Permanent Representative of India to the United Nations ?
Answer: Asoke Kumar Mukerji

37. Who is the worlds oldest Marathon runner ?
Answer: Fauja Singh

38. Which actor won this year's Best Actor (in a Leading Role) Oscar ?
Answer: Daniel Day-Lewis (Lincoln)

39. Which actress won this year's Best Actress (in a Leading Role) Oscar ?
Answer: Jennifer Lawrence (Silver Linings Playbook)

40. Who won this year's Best Director Oscar ?
Answer: Ang Lee (Life of Pi)

41. Who is the first person to win Best Actor Oscar thrice ?
Answer: Daniel Day-Lewis

42. What is the theme of 2013 International Women’s Day (march 8) ?
Answer: A promise is a promise: Time for action to end violence against women

43. New Governor of Nagaland ?
Answer: Ashwani Kumar

44. New Governor of Kerala ?
Answer: Nikhil Kumar

45. New Governor of Odisha ?
Answer: S C Jamir

46. Who is the new President of Kenya ?
Answer: Uhuru Kenyatta

47. Who is the new Prime Minister ( Premier of the People's Republic of China) of China ?
Answer: Li Keqiang

48. Who is the new Pope?
Answer: Pope Francis

49. What is the name of India's first regional navigational satellite ?
Answer: IRNSS-1

50. Who scored fastest hundred on debut in test cricket ?
Answer: Shikhar Dhawan

51. Where is India's first all women post office inaugurated on women's day ?
Answer: Delhi

52. What is the theme of 2013 world water day (march 22) ?
Answer: Water Cooperation

53. Which year is declared by UN as International Year of Water Cooperation ?
Answer: 2013

54. Who is the winner of 2013 miss India ?
answer: Navneet Kaur Dhillon

55. who is the winner of 2013 Saraswati Samman ?
Answer: Sugathakumari (Manalezhuthu)

56. Who is recently reelected as IAEA (International Atomic Energy Agency) Director general ?
Answer: Yukiya Amano

57. Who is the new Prime Minister of Nepal ?
Answer: Khil Raj Regmi

58. Who is the first female Prime minister of UK who recently passed away ?
Answer: Margaret Thatcher

59. Who is the new pm of North Korea ?
Answer: Pak Pong-ju

60. Who is the new venezuela president ?
Answer: Nicolas Maduro

61. Who is the new president of Bangladesh ?
Answer: Abdul Hamid

62. What is the theme of 2013 World Earth day (April 22) ?
Answer: The face of climate change

63. Who is the new Governor of Jammu and Kashmir ?
answer: Narinder Nath Vohra

64. Who is the new president of ADB (Asian Development Bank) ?
Answer: Takehiko Nakao


65. Which film won this year's Best Picture Oscar ?
Answer: Argo


No comments: