Saturday, March 23, 2013

CURRENT GENERAL KNOWLEDGE


1. Which type of Asprin was invented by the scientist to fight against Cancer?
Answer: Gas-filled

 2. Who is the new M.D for Hyundai Motors India , who was appointed recently?
Answer: Bo Shin Seo

3. Who is the New President of Germany , who has been elected recently?
Answer: Joachin Gauck

4. Who is the new Railway minister for UPA Government ?
Answer: Mukhul Roy

5. Who is the Railway minister , who had resigned recently from the cabinet for raising the railway fares ?
Answer: Dinesh Trivedi

6.Who is the philanthropist who died recently, vice chairman of Sankar foundation?
Answer: Sankar Rao

7.Who is the Egypt Ambassador, who visited India for the  golden jubilee celebration of (AARDO)?
Answer: Mr.Ahmed Abulkheir

8. Who is the Turkish Ambassador who visited Hyderabad recently?
Answer: Dr.Burak Aklapar

9. Who is the managing director of International monitory fund ( IMF) , who visited India recently?
Answer: Christine Lagarde

10. Who is the Prime ministe of Canada who had visited Thailand recently?
Answer: Staphen Harper

11. Who is the US Secretary of commerce who visited India for  bilateral trade meeting ?
Answer: John Bryson

12. Who is Bollywood Actress to become the sixth Bollywood celebrity to be honoured with a wax likeness?
Answer: Madhuri Dixit

13. AIMA stands for ___________All India Management Association

 14. Who had written the book ” Didi: A Political biography “of Mamata Benerjee recently?
Answer: Monobina Gupta

15. . Name the project which had been sanctioned 423crore rupees loan assistance in Gujarat from NABARD
Answer: Narmada link project

 16. Which state recorded the highest voting percentage in the history of election, which were held in the month of Feb in  five states recently?
Answer: Goa

17. Who is the first independent woman loco driver in SCR?
Answer: S. Satyavathi

18. What is the assets declared by Mayawati while her nomination for the Rajya Sabha recently?
Answer: 111.64 crore

19. Which is the plan , which was launched by the Chief minister of A.P Kiran Kumar recently?
Answer: SHG Linkage credit plan

20. From which place in Andhra Pradesh the first International flight took off recently?
Answer: Visakhapatnam

 21. Who inaugurated the 50th golden jubilee celebration of Afro-Asian Rural Development Organisation held in New Delhi recently?
Answer: Manmohan singh

22. In which place  the Turkey’s World Trade Bridge International Summit is going to be held ?
Answer: Istanbul

23. In which place was the International Monitory Fund Summit was held recently ?
Answer: New Delhi

24. Where was the second  conference of nuclear security summit held recently?
Answer: Seoul

25. Where will be the third Nuclear Security Summit is going to be held next year ?
Answer: Netherland

26.the Telugu novelist, who had been awarded Kurra Kotisuryamma Memorial Award for his outstanding contribution to Telugu literature?
Answer: Bheemaraju Venkataramana

27. Who is the world’s tallest man, finally stopped growing after treated ?
Answer: Sultan Kosen

28. Who  had been awarded with Ugadi Puraskaram from the Andhra Pradesh Government recently?
Answer: P.Surya Rao

29. Who is the women, awarded with Nirmal Gram Puraskar for the year 2012 from Andhra Pradesh from the President Pratibha Patil recently?
Answer: Y.Chintamma

30.How many new World Records were set up in 12 hours by the former England cricketer Andrew Flintoff and Steve Harmison ?
Answer: 14
31. Who is the Hungarian Mathematician who has been awarded with Abel Prize for the year 2012?
Answer: Endre Szemere’de

32. To which place India dropped in ODI championship Table after losing their triangular series in Australia?
Answer: 3rd place

33. Who is cricket player who made 100 centuries in his career recently?
Answer: Sachin Tendulkar

34. Who is the sportswoman from Andhra Pradesh ,who is going to represent India at the World Cup for Archery which is going to held in China in April 2012?
Answer: Jyothi Surekha

35. Who had won the BNP Paribas Women’s single title for the year 2012?
Answer: Victoria Azarenka

36. Who is the World’s no-1 ranking Golf player , Who had won the US PGA Transitions Championship held at Florida recently?
Answer: Luke Donald

37. Who had been the ‘Player of the Tournament’ in the Asia Cup 2012 held at Dhaka recently ?
Answer: Shakib Ali Hasan

38. What is the name of the new card product which was launched by ICICI bank for the super rich recently?
Answer: Sapphiro

39. In which place is Indian railways in World ranking?
Answer: Fourth place

40.What is the percentage of service tax , which had been raised in the budget 2012-13?
Answer: 12%

41.What is the per capita income of India for the year 2012-13 ?
Answer: Rs. 60972

42. Which country is the highest consumer of oil in per capita terms ?
Answer: United states

43. Which country stood at the least place in service sector ?
Answer: India

44 .What is the per capita GDP of Qatar ?
Answer: 44.45 lakh

45. How much financial aid was granted by the World Bank to India ?
Answer: $4.3billion

46. Name the new equality saving scheme announced in the budget 2012-13 recently?
Answer: The Rajiv Gandhi Equality saving scheme

 47. In how many planets in solar system life may exist according to the researchers ?
Answer: 5 Planets

48. What is the name of the second largest Moon of Saturn?
Answer: Rhea

49. What is the name of the submarine which had been taken as lease from Russia recently?
Answer: INS Chakra

50. Russian court dismissed the plea seeking ban on which Holly Literature book translation recently ?
Answer: Bhagwad Gita

51. How many  EU states had signed the pact for budget discipline on 2 March 2012 ?
Answer: 25 states

52. Who is the Asia ‘s richest man according to the forbes list ?
Answer: LI Ka Shing

53. Which are the most ethical firms of the world according to the report revealed by the Ethical Institute’s ?
Answer: Tata & Wipro

54. Which is world’s largest art, antiques market owing country ?
Answer: China

55. Which country gave a call to boycott American products recently for voting against a resolution?
Answer: Srilanka

56.Who is the Arab League head , who discussed on the issue of Syrian fate failed recently held in Cairo on 3 March2012?
Answer: Nabil Elaraby

57. Who had inaugurated the trade show in Jakarta by India,  to reach the target of $ 25 billion by 2015 ?
Answer: Mr. Anand Sharma

58. Where was the Indo-Israel free trade agreement meeting was held recently?
Answer: Hyderabad

59.Which are the two new missiles developed by defense research & development laboratory handed over to Navy & IAF on 3 March 2012?
Answer: Torpedo & Akash

60. Who is the next Army cheif for the Indian Army after the retirement of Gen.V.K.Singh on 31 May 2012?
Answer: Lt,Gen.Bikram singh

61. Who is Asia’s richest woman with a net worth of $ 12billion in our country?
Answer: Savitri Jindal

62. Who is the Foreign minister of Italy who has been camping in India relating with two Italian Marines recently?
Answer: Staffan De Misture

63. How many new trains had been introduced by the railway minister in Railway budget 2012-13?
Answer: 75

64. . Which company had opened centre of excellence for oracle recently for IT services and business solutions ?
Answer: Tata Consultancy Services ( TCS) 

No comments: