Tuesday, January 29, 2013

FINANCIAL & BANKING AWARENESS QUESTIONS SET 7


1) At present number of public sector banks inIndia:
a) 26
b) 27
c) 28
d) 29
e) None of these

2) At present number of private sector banks inIndia:
a) 21
b) 22
c) 23
d) 24
e) None of these

3) Nationalisation of 14 major banks in…………………..
a) 1949
b) 1955
c) 1959
d) 1969
e) None of these

4) Nationalisation of six banks in…………………………..
a) ) 1949
b) 1955
c) 1959
d) 1969
e) 1980

5)The largest commercial bank in India:
a) SBI
b) ICICI Bank
c) PNB
d) HDFC Bank
e) None of these

6) The Second largest public sector commercial bank in India:
a) Punjab National Bank
b) Bank of Baroda
c) Bank of India
d) IDBI Bank
e) Corporation Bank

7) The Largest private sector commercial bank in India:
a) AXIS Bank
b) HDFC Bank
c) ICICI Bank
d) Federal Bank
e) None of these

8) The second largest private sector commercial bank in India:
a) IDBI Bank
b) AXIS Bank
c) HDFC Bank
d) ICICI Bank
e) None of these

9) The first Indian bank to open a branch outside India in London in 1946:
a) State Bank of India
b) Punjab National Bank
c) Bank of Baroda
d) Canara Bank
e) Bank of India

10) Latest Public Sector Bank inIndia:
a) SBI
b) ICICI Bank
c) HDFC Bank
d) IDBI Bank
e) None of these

11) Latest Private Sector Bank inIndia:
a) Federal Bank
b) South Indian Bank
c) YES Bank
d) Kotak Mahindra Bank
e) None of these

12) The Largest foreign bank operating inIndia:
a) Citi Bank
b) HSBC
c) Barclays Bank
d) ABN Amro Bank
e) Standard Chartered Bank

13) Which bank is the largest issuer of credit cards inIndia?
a) SBI
b) ICICI Bank
c) HDFC Bank
d) IDBI Bank
e) None of these

14) Who is the current MD & CEO of ICICI Bank?
a) Shyamala Gopinath
b) Shikha Sharma
c) Chanda Kochhar
d) Renu Challu
e) Sushma Nath

15) The Chairman of Indian Banks Association (IBA) (For 2011-12):
a) M.D.Mallya
b) Pratip Chaudhuri
c) D.Subbarao
d) Subir Gokarn
e) U.K.Sinha

16) The largest bank inChina:
a) Industrial and Commercial Bank of China Ltd. (ICBC)
b) Hongkong and Shanghai Banking Corporation(HSBC)
c) Deutsche Bank AG
d) BNP Paribas
e) DBS Bank

17) Bad loans in banking terminology are generally known as…………………
a) CBS
b) PLR
c) NPAs
d) CRR
e) None of these

18) In Financial Term NPA, P stands for………..
a) Potential
b) Peforming
c) Prodiction
d) Professional
e) None of these

19) Which of the following pairings is wrong?
 (Bank & Country)
a) Citi Bank : USA
b) ABN AMRO Bank : TheNetherlands
c) BNP Paribas :Russia
d) Hongkong and Shanghai Banking Corporation(HSBC) :United Kingdom
e) Deutsche Bank AG :Germany

20) Which of the following pairings is wrong?
(Bank & Country)
a) Barclays Bank : United Kingdom
b) J P Morgan Chase Bank :USA
c) Societe Generale :France
d) Standard Chartered Bank :South Africa
e) Sonali Bank :Bangladesh

21) The New Capital Adequacy Framework prescribed for the banks is commonly known as ………….
a)KYC norms
b)Credit Policy
c)Basel Accord
d)Fiscal Policy
e) None of these

22) The central bank of theUnited States:
a) Citi Group
b) Bank ofAmerica
c) JP Morgan Chase
d) Federal Reserve
e) Bank for International Settlements

23) Which of the following pairings is wrong? (Bank & Tagline)
a) State Bank ofIndia: With you all the way
b) Punjab National Bank : The name you can BANK upon!
c) Bank ofBaroda:India’s International Bank
d) Oriental Bank of Commerce : Where every individual committed
e) Bank of India : The World’s local bank

24) Axis Bank previously called as……….
a) IDBI Bank
b) HDFC Bank
c) YES Bank
d) ICICI Bank
e) UTI Bank

25) Which of the following is not a commercial bank?
a) IDBI Bank
b) HDFC Bank
c) ICICI Bank
d) EXIM Bank
e) AXIS Bank

26) Which of the following pairings is wrong?(Bank/Financial Institution & Establishment Year)
a) RBI : April 1, 1935
b) SBI : July 1, 1955
c) NABARD : July 12, 1982
d) NHB : July 9, 1988
e) SIDBI : April 1, 1990

27) The largest bank inPakistan:
a) State Bank of Pakistan
b) Habib Bank Limited
c) Sonali Bank
d) DBS Bank
e) None of these

28) Consider the following sentences:
A. Non Performing Asset (NPA) is an asset, including a leased asset, becomes non performing when it ceases to generate income for the bank.
B. Core banking is a general term used to describe the services provided by a group of networked bank
branches. The platform where communication technology and information technology are merged to suit core needs of banking is known as Core Banking Solutions.
C. Banking Ombudsman is an independent dispute resolution authority provided by RBI to deal with disputes that bank customers have with their respective banks.
D. Base Rate is the minimum rate of interest that a bank is allowed to charge from its customers. Unless mandated by the government, RBI rule stipulates that no bank can offer loans at a rate lower than base Rate to any of its customers.
E. NBFC or Non Banking Financial Companies is a company in India, which is registered under the Companies Act, 1956, and which provides banking services without meeting the legal definition of a bank.
Which of the statements given above is/are correct?
a) Only A & B
b) Only B & C
c) Only C & D
d) Only D & E
e) All are correct

29) Which of the following is the Apex level institution for housing?
a) EXIM Bank
b) NABARD
c) NHB
d) SIDBI
e) None of these

30) Which of the following is not a nationalized bank?
a) PNB
b) Indian Bank
c) Bank of India
d) Karnataka Bank
e) Canara Bank

31) Which of the following banks was merged with ICICI Bank in 2010?
a) Bank of Rajasthan
b) Bank of Maharashtra
c) Karnataka Bank
d) State Bank ofIndore
e) Global Trust Bank

32) Which of the following banks was merged with SBI in 2010?
a) State Bank of Travancore
b) State Bank of Mysore
c) State Bank of Indore
d) State Bank of Saurashtra
e) State Bank of Hyderabad

ANSWERS

1) a 2) b 3) d 4) e 5)a 6)a 7) c 8) c 9) e 10) d
11) c 12) e 13) b 14) c 15) a 16) a 17) c 18) b 19) c 20) d
21) c 22) d 23) e 24) e 25) d 26) e 27) b 28) e 29) c 30) d 31) a 32)c

No comments: