Showing posts with label GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS. Show all posts
Showing posts with label GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS. Show all posts

Saturday, March 23, 2013

CURRENT GENERAL KNOWLEDGE


1.”Reflections of a Statesman” book was written on whose life history ?
Answer : R.Venkataraman

2. India’s which board was admitted as the 11th member of MDEP recently?
Answer : Atomic Energy Regulatory

3.Which two countries signed an agreement on  Contract Workers ?
Answer : India & UAE

4. Which countries had signed six agreements in diverse areas recently including oil& gas?
Answer :  India & Qatar

5. In which country the  Industrial “Canton Fair” is going to be held?
Answer :  China

 6. Where is the largest Tulip garden is situated in Asia?
Answer:  Srinagar

7. Which country had stated to expand the members in UN Security Council recently?
Answer : India

8. Where was the oldest and largest bank of South Korea had set its branch recently in India ?
Answer :  Chennai

9.Commemorative Postage Stamp of which president was released to mark the birth centenary recently?
Answer : R.Venkataraman

10. Union Government decided to raise working capital ECB  resources for which sector recently?
Answer : Aviation sector

11. Where was the foundation stone for country’s first financial city laid up in ?
Answer : Bangalore

12. In which state the 4G services were launched recently?
Answer : Kolkata

13. In which place was the 20th ASEAN Summit held recently?
Answer :  Combodia

14.Where was the RIC trilateral conference held recently?
Answers : Mascow

15. Where was the 6th summit of the Americas held recently?
Answer : Colombia

16.Who is the Democratic leader of Myanmar awarded with Sukarno Prize for creation of Democracy in the country?
Answer : Aung San Suu Kyi

17. Which award has been presented to Lt.Gen.Bikram Singh?
Answer :  Gallantry Award

 18. Novack Djikivic world no-1 defeated whom to claim the Miami masters title in the final held in Florida?
Answer : Andy Murrey

19. Who is the first woman wrestler to be qualified for the Olympics afterwinning gold in Astana recently?
Answer :  Geeta Kumari

20. Who is the Tennis player captured her 40th career title in WTA tournament?
Answer : Sarena Williams

21. Who had won the 11th Asian Billiards championship  held in Goa recently?
Answer : Pankaj Advani

22. Where was the Archery World Cup Stage-I games held recently?
Answer :  Shanghai

23. Who had won the Men’s Single Asian Badminton Championship recently?
Answer :  Chen Jin

 24.With the cooperation of which country Multiskill development centre is going to start in Bangalore and Gulberg?
Answer : Germany

25. According to the World Economic Outlook report what is the lowered economic growth of India in 2012?
Answer : 6.9%

 26. What is name  of the World’s first flying car ?
Answer : Terrafugia

27. Where was the new ISRO  spy satellite centre was launched  recently?
Answer : Sriharikota

28. In which place India has successfully  carried out the AWACS test flight recently?
Answer :  Brazil

29. From which place the Agni-v long range ballistic missile was test fired recently?
Answer :  Odisha

30.What is the name of the ballistic missile which was test fired by Pakistan recently?
Answer :  Hatf-IV

31. What is the name of all weather radar imaging satellite launched recently by India ?
Answer : RISAT-I

32. What is the name of the stealth frigate which was inducted into navy recently?
Answer : INS Teg

33. Who is the new special envoy to Sudan and South Sudan?
Answer : Amarendra Khatua

34. Who is the new king of Malaysia elected recently?
Answer :  Sultan Abdul Halim

35. Who had been appointed as UNHCR special envoy recently?
Answer : Angelina Jolie

36. Who had been appointed as the President of World Heart Federation ?
Answer : Dr.Srinath Reddy

 37.Lucas Papademos is president of which country resigned recently due to early elections in the country?
Answer : Greece

38.Who is the president of Mali resigned recently?
Answer :  Amadov Toumani Toure

39. What is the name of Jordan Prime minister who resigned recntly?
Answer :  Awn aL Khasawneh

40. Who is the legendary newsman popular CBS “60Minutes” programmer died recently?
Answer :    Mike Wallace

41.Who is president of Malawi died of heart attack recently?
Answer : Binju Wa Mutharika

 42.The Chancellor of Exchequer of UK, who visited India for the fifth economic financial ministerial meeting held in New Delhi?
Answer :  George Osborne

43. Who is the Pakistan president visited India recently?
Answer : Asif Ali Zardari

44.Who is the Norwegian Minister of Trade & Industry visited India regarding Telenor issue recently?
Answer : Trond Giske

45. Which city is the world’s most impressive city according to the Wealth report?
Answer : London

46. Which organisation has became the heritage of the sank Titanic ship 100 years ago?
Answer : UNESCO

47. Where is the  name of the world’s highest tunnel bridge located in China?
Answer : Aizhai

49. Under whom the two member Adarsh Judicial Commission was set up by the Maharashtra Government?
Answer :  N.N.Kumbahar

50. Aung San Suu Kyi who recently won in Myanmar parliament elections, belongs to which political party?
Answer   : Nation League for Democracy (NLD)

51.The US Govenment announced an additional 12.2 million aid to which country recently?
Answer    :  Syria

52. Who is the Chief of Laskhar e-Taiba,  a reward money of $10 million has been announced on him  by America?
Answer    : Hafiz Saeed

CURRENT GK QUESTIONS


1. Where is the world’s largest temple is going to be built by  Mahavir Mandir  trust?
Answer : Bihar

2. At which place the “Awan ka Cinema” film festival is going to be organized?
Answer :  Kargil

3. Tallest residential building “princess tower” located at  ?
Answer : Dubai

4. World’s richest lady according to business review weekly ?
Answer : Gina Rinehart

5. The country with the greatest numbers of preterm birth with 35,19,100 is ________?
Answer:  India

6. Where was the statue of Mahatma Gandhi was unveiled recently?
Answer:  South Africa

7. What is the position of India in cyber crime according to report given by SDA?
Answer: fifth place

8. Where will be the 46th Asian Development Bank Meeting of 2013 will be held?
Answer: New Delhi

9. How many years were completed by our existing parliament after the first election held in 13 May 1952?
Answer: 60 years

10. What is the name of the TAPI gas pipeline project (TGPP) which originate from the Turkmenistan reaches to India via Afghanistan and Pakistan?
Answer: Peace pipeline

11. Whose death anniversary is observed as the Anti Terrorism Day?
Answer: Rajiv Gandhi

12. Osmania University Ranked ______ in the top 121 Universities in the country according to Nielsen survey
Answer: 6th

13.The Indian Institute of Chemical Technology  Hopes to Establish Deflouridation Plants in which states?
Answer : A.P & Rajasthan

14. At which place the World Wildlife Fund summit is going to be held ?
Answer:   Brazil

15. Where was the NATO summit 2012 held for Three days recently ?
Answer:  Chicago

16. Who had been awarded Kalpana Chawla Excellence Award?
Answer : Miss Vinya Mishra & Sushma Seth

17. Who is the person from India got the prestigious International Jurists award?
Answer :  Mulayam Singh Yadav

18. Who has been conferred “The Grand Cordon of the Order of the Rising Sun” title recently?
Answer:   Ratan Tata

19.  Who has been awarded the first Tagore Award for cultural harmony ?
Answer : Pt Ravi Shankar

20.who awarded in 65th cannes film festival as best actor ?
Answer:   Mads Mikkelsen

21. Rahul Battachary who is an Indian won British friction prize on ?
Answer:  Literature

22.Who had won the World Snooker Title for 2012 held at Sheffield?
Answer:  Ronnie O’Sullivan

23.What is the new national record set by Krishna Poonia atTrack crew Throwdown Meet recently in Hawaii?
Answer : 64.76m

24. Who had won the World Cup Title recently held at Antalya, Turkey?
Answer: Deepika Kumari

25. Who had won the Madrid Men’s Open title held at Madrid , Spain recently?
Answer: Roger Federar

26. Who had won the National Junior Boxing championship for 2012
Answer: Manjeet Singh

27. Sania-Mattek pair recently won which title?
Answer:  Brussel open Title

28. who won orange cap in IPL-5 ?
Answer : Chris Gale (RCB)

29. The total 6′s in th IPL is
Answer:  728

30. Formulae one Manacco Grand pix won by ?
Answer:   Mark Weber

31.the winner of thomas cup in London olympics is ?
Answer:  Lin danled(china)

32. chattisgardh girls and boy clinch national tites on which game ?
Answer : Basket ball

33. Grand master Anand belongs to which state in India?
Answer:  Chennai

34.Which state topped the list of highest per capita income in the country with 1,92,652 rupees?
Answer:   Goa

35.Who is the new president of Russia recently taken sworn?
Answer : Vladimir Putin

36. The Hamburg harbour celebrates how many years recently?
Answer: 823 years

37. Which company become number one mobile company in the world?
Answer:  Samsung

38.  Which country had discovered petroleum recently?
Answer: Bangladesh

39.Liberia’s president for his war crimes sentenced to jail for ?
Answer: 50years

40.What is the place where Pakistan lost nearly 140 soldiers after a masive avalannde entombed the Gayari army base recently?
Answer:  Siachen

41.Sahar signed an agreement to build and develop a new city in which country?
Answer: Bangladesh

42. India made dozen agreements with which country recently?
Answer:  Myanmar

43.The Asian Development Bank (ADB) has provided assistance of how many USD aid to India?
Answer: $6.25 billion

44. What are the norms called for the implementation of the new global capital adequacy which was directed by the RBI to Indian Banks?
Answer:  Basel-III

45. Andhrapradesh high court invalidated which % sub-quato for Minority?
Answer: 4.5%

46. Which country had recently test fired  a short range ballistic missile ?
Answer:   Pakistan

47. pakistan test fired Nuclear capable _______ Missile ?
Answer:  Hatf9

48. Name the Vatican Envoy to India and Nepal, who inaugurated A.P Mission Congress?
Answer : Sarvotore Pennacchio

49. Who has been appointed as the German ambassador to India recently?
Answer: Michael steiner

50. who selected as a member of Borad Federation Against drugs from India?
Answer : Kiran Bedi

51. Which country has launched TMA-04M rocket  recently?
Answer:  Russia

52.India test fired the which type of Akash Missile recently?
Answer:  Surface to air

53.  Who is Snooker champion  announced his retirement recently?
Answer : Stephen Hendry

54. Who is the Indian American scientist quits from top energy post recently?
Answer : Apunava Majumdar

55. who is vice president and CCO of infosys Bpo reginesed recently?
Answer:  Ritesh Idnani

56.Who is the Afghan peace negotiator shot dead recently?
Answer : Arsalan Rahmani Daulat

57. Who is the Mexican novelist played dominant role in Latin America died recently?
Answer :    Carlos Fuentes

58. Who is the EU Ambassador to India visited  Nagaland to interact with chamber of commerce and industry recently?   Answer:  Joao Cravinho

59. who is the democracy Icon in Myanmar ,first visit to abroad in 24years is ?
Answer:  Aung san suu kyi

60. who is the present president of myanmar ?
Answer:  Theinsein

61. The laughter day is celebrated on which day?
Answer: First Sunday of May every month

62. Anti tobacco day is celebrated on which day?
Answer : May 31st

63. Who is the author of the book ‘Harbinger of Social Justic’ ?
Answer:    Sarah Booth

64.Where was the 47th IAC committee meeting of NDA held?
Answer:  Khadakwasla

Friday, February 1, 2013

G K SET 2

Q1.

In which sport, each team consists of four male and four female players ?
(A) Baseball
(B) Volleyball
(
C) Korfball
(D) Hockey

Q2.

What is the term of a member of Rajya Sabha ?
(A) 3 years
(B) 4 years
(C) 5 years
(D) 6 years

Q3.

In which state is the Kanchenjunga, the second highest mountain peak in India, located ?
(
A) Sikkim
(B) Jammu & Kashmir
(C) Himachal Pradesh
(D) Uttarakhand

Q4.

What does the Pisciculture refers to ?
(A) Beekeeping
(
B) Fish Farming
(C) Silk Farming
(D) Dairy Farming

Q5.

In 1906, at the founding session of all India Muslim League in Dhaka, who became the first president of the party ?
(A) Mohammed Ali Jinnah
(B) Syed Ahmed Khan
(C) Mohammed Iqbal
(
D) Nawab Salimullah Khan

Q6.

Which is the longest National Highways in India ?
(A) Kolkata - Hazira (NH6)
(B) Chennai - Baharagora (NH5)
(C) Varanasi - Kanyakumari (NH7)
(D) Pathankot - Samakhiali (NH15)

Q7.

How do we better know nineteenth century spiritual guru Gadadhar Chatterjee ?
(A) Chaitanya Mahaprabhu
(B) Ramakrishna Paramhans
(C) Swami Dayanand Saraswati
(D) Swami Vivekanand

Q8.

Stapes, the smallest and the lightest bone in human body, is the part of which organ ?
(A) Ear
(B) Hand
(C) Foot
(D) Lungs

Q9.

Which mineral is mined at Jayamkondam in Tamil Nadu ?
(A) Zinc
(B) Lignite
(C) Copper
(D) Gold

Q10.

Who authored the book 'A Brief History of Time' ?
(A) Jack Welch
(B) Bill Gates
(C) Deepak Chopra
(D) Stephan Hawking

G K SET 1

Q1.

When do we celebrate the Engineers Day of India, the birthday of Bharat Ratna recipient M.Visvesarayya ?
(A) 15 January
(B) 28 February
(C) 29 August
(D) 15 September

Q2.

'Muga', 'Eri', 'Tussar' and 'Mulberry' are the varieties of which natural fibre ?
(A) Wool
(B) Silk
(C) Jute
(D) Cotton

Q3.

In which pilgrimage city of India would you come across the world's longest corridor ?
(A) Dwarka
(B) Varanasi
(C) Rameshwaram
(D) Tirupati

Q4.

In 1929, who founded non-violent movement 'Khudai Khidmatgar', also known as 'Red Shirts' ?
(A) Mahatma Gandhi
(B) Gopal Krishan Gokhle
(C) Mohammed Ali Jinnah
(D) Khan Abdul Ghaffar Khan

Q5.

Lakshmibai National Institute of Physical Education is located in which city ?
(A) Jhansi
(B) Gwalior
(C) Patiala
(D) Nagpur

Q6.

Athlete's Foot, an infectious disease, is caused by which agent ?
(A) Virus
(B) Fungi
(C) Bacteria
(D) Protozoa

Q7.

Who authored the book 'Hindu View of Life ?
(
A) S.Radhakrishnan
(B) Jawaharlal Nehru
(C) C.Rajagopalachari
(D) Mahatma Gandhi

Q8.

Solid form of which gas is commonly known as 'Dry Ice' ?
(A) Oxygen
(B) Nitrogen
(C) Carbon dioxide
(D) Hydrogen

Q9.

Who was the first woman president in the world ?
(A) Golda Meir
(B) Indira Gandhi
(C) Sirimavo Bhandarnaike
(D) Maria Isbel Paron

Q10.

Who created the first Portable Computer ?
(A) Adam Osborne
(B) Charles Babbage
(C) Steve Jobs
(D) Tim Berners-Lee

Books and Authors MCQS 2

1. Karl Marx wrote :
(A) Asian Drama
(B) Emma
(C) Das Kapital
(D) Good Earth
(E) None of these

2. The book ‘‘Discovery of India’’ is written by :
(A) Mahatma Gandhi
(B) Subhash Chandra Bose
(C) Jawaharlal Nehru
(D) Sastri
(E) None of these

3. Who wrote ‘Caesar and Cleopatra’?
(A) Shakespeare
(B) Bernard Shaw
(C) Charles Dickens
(D) All of the above
(E) None of these

4. Who is the author of Humayun Namah?
(A) Abul Fazl
(B) Khwand Amir
(C) Hasan Nizami
(D) Abdul Kader Badauni
(E) None of these

5. Kautilya’s Arthashastra is treatise on :
(A) Philosophy
(B) Religion
(C) Diplomacy
(D) Statecraft
(E) None of these

6. Who compiled Adi Granth?
(A) Guru Arjan
(B) Guru Teg Bahadur
(C) Guru Nanak
(D) Guru Gobind
(E) None of these

7. ‘Freedom from Fear’ is a book written by :
(A) Benazir Bhutto
(B) Corazon Aquino
(C) Aung San Suu Kyi
(D) Nayantara Seghal
(E) None of these

8. Who among the following wrote a treatise on medicine in ancient India?
(A) Aryabhatta
(B) Charaka
(C) Nagarjuna
(D) Varahamihira
(E) None of these

9. Which of the following books was written by Gandhiji?
(A) Discovery of India
(B) My Experiments with Truth
(C) India Wins Freedom
(D) Freedom at Midnight
(E) None of these

10. Who wrote ‘Himalayan Blunder’?
(A) Brig. J.P. Dalvi
(B) Gen. Cariappa
(C) R.K. Narayan
(D) V.R. Krishna Iyer
(E) None of these

11. The book ‘A Tale of Two Cities’ was written by :
(A) John Lennon
(B) Mark Twain
(C) Shakespeare
(D) Charles Dickens
(E) None of these

12. ‘Life Divine’ is a book written by :
(A) Gandhiji
(B) Tagore
(C) Radhakrishnan
(D) Shri Aurobindo
(E) None of these

13. ‘Global Crises : Global Solutions’ has been written by :
(A) Bharat Bhushan
(B) H.V. Sharda Rao
(C) Bjorn Lombarg
(D) Inder Malhotra
(E) None of these

14. Who wrote ‘Waiting for the Mahatma’?
(A) M.J. Akbar
(B) Pran Chopra
(C) R.K. Narayan
(D) Rajmohan Gandhi
(E) None of these

15. Who wrote the ‘Ganit Sar’?
(A) Sridhara
(B) Bhaskar II
(C) Aryabhatta II
(D) Brahmagupta
(E) None of these

16. The religious text of the Jews is named as :
(A) The Analectus
(B) Torah
(C) Tripatika
(D) Zend Avesta
(E) None of these

17. Salman Rushdie has written which of the following books?
(A) The Golden Gate
(B) The God Father
(C) The God of Small Things
(D) Satanic Verses
(E) None of these

18. Ms. Amrita Pritam is a :
(A) Journalist
(B) Litterateur
(C) Musician
(D) Industrialist
(E) None of these

19. The writer of the Harry Potter book series is :
(A) DBC Pierre
(B) Dominique Lapierre and Lary Collins
(C) Jhumpa Lahiri
(D) J.K. Rowling
(E) None of these

20. Who wrote ‘As You Like it’?
(A) Bernard Shaw
(B) William Shakespeare
(C) Leo Tolstoy
(D) Mulk Raj Anand
(E) None of these

21. Who wrote ‘A Passage to India’?
(A) E.M. Forster
(B) Kipling
(C) Orwell
(D) None of them
(E) None of these

22. ‘Panchatantra’ was written by :
(A) Bhasa
(B) Jaya Deva
(C) Vishnu Sharma
(D) Banabhatta
(E) None of these

23. Who is the author of ‘Nineteen Eighty Four’?
(A) J.M. Barrie
(B) Walter Scott
(C) George Orwell
(D) Thomas Hardy
(E) None of these

24. The number of Upanishads are (approximately) :
(A) Three hundred
(B) Two hundred
(C) Four hundred
(D) Five hundred
(E) None of these

25. Who recast the original single Veda into four Vedas?
(A) Vyasa
(B) Sri Krishna
(C) Parasurama
(D) Patanjali
(E) None of these

Answers :
1. (C) 2. (C) 3. (D) 4. (B) 5. (D) 6. (A) 7. (C) 8. (B) 9. (B) 10. (A)
11. (D) 12. (D) 13. (C) 14. (C) 15. (A) 16. (B) 17. (D) 18. (B) 19. (D) 20. (B)
21. (A) 22. (C) 23. (C) 24. (A) 25. (A)